flower

Compot de visine si cirese

Aveam in frigider un kilogram de visine, cumparate de vreo 5 zile, dar nu apucasem sa fac nimic din ele. Asa ca am aruncat ce s-a stricat, le-am spalat bine (chiar daca erau extrem de batute) si mi-am amintit de compotul facut anul trecut din prune. M-am pus pe treaba si am facut 3 borcane mari de 800g de compot.


Ingrediente: 

-  1 kg visine
-  o mana de cirese (eu am pus fix 40 de cirese mari si frumoase :) )
-  12 linguri de zahar (cate 4 linguri de zahar pentru fiecare borcan)
-  apa 

Mod de preparare: 

Dupa ce spalam visinele si ciresele, le lasam macar 30 de minute intr-un castron, acoperite cu apa. In felul asta, musafirii nepoftiti (viermisorii), pleaca la plimbare. Dupa cele 30 de minute, scurgem apa si ne apucam de preparat compotul.
Adaugam in cele 3 borcane visine si cirese (borcanul sa ramana gol de 2 degete). Turnam cele 4 linguri de zahar si umplem borcanele cu apa, cat sa acopere fructele. 

Le strangem bine capacele, agitam putin borcanele pentru a se dizolva zaharul si le punem intr-o oala, pe fundul careia am pus intai un prosop. Asezam borcanele in oala si adaugam apa de la robinet (apa sa acopere cel putin 3/4 din borcan). Focul de sub oala trebuie sa fie foarte mic (pentru a evita spargerea borcanelor). Din momentul in care apa incepe sa fiarba in oala, le lasati sa clocoteasca inca 30-40 de minute.

Dupa ce s-a scurs timpul, opriti focul si cu mare grija scoateti borcanele din oala. Le impaturiti intr-o patura sau un prosop mai gros si le lasati la racit cateva ore, sau pana a doua zi. Dupa ce s-au racit, rasturnati-le cu gura in jos si verificati daca vreunul dintre borcane curge (pe acela il consumati primul, altfel se va strica). Celelalte borcane le pastrati in camara/debara sau unde le depozitati si le consumati pe timpul iernii. 

Puteti eticheta borcanele (eventual cu denumirea si data la care a fost facut) - in acest fel stiti intotdeauna ce aveti in borcan si cat de vechi este. La noi mai mult de 1 an nu au tinut, nu pentru ca s-ar fi stricat, dar s-au mancat in primele zile sau luni :)