*ingredientele sunt pentru 2 cozonaci mari
Ingrediente pentru crema :
- 50g faina
- 40g cacao
- 120g zahar
- 1 pliculet de zahar vanilat
- 2 albusuri
- 160ml apa
- 20g unt la temperatura camerei
*cele 2 galbenusuri care raman de la prepararea cremei, le folositi pentru a unge cozonacii inainte de a-i baga la cuptor
Ingrediente pentru aluat :
- 600g faina
- 120g zahar
- 2 pliculete de zahar vanilat
- 90g unt topit si racit
- 1 plic si 1/2 drojdie uscata
- 4 oua la temperatura camerei
- 120ml lapte
- 90ml apa
- esenta de rom dupa gust
- 2 lingurite coaja de lamaie rasa
- un praf de sare
Mod de preparare - crema- :
- amestecati intr-un ibric incapator faina, cacaoa, zaharul si zaharul vanilat; peste acest amestec adaugati albusurile batute bine si turnati apa rece, putin cate putin
- amestecati cu un tel pentru a nu se forma cocoloase si puneti ibricul pe aragaz, la foc mic (nu uitati sa amestecati in timpul in care ibricul este pe foc)
- cand se ingroasa compozitia si incepe sa se adune pe tel, opriti focul si adaugati untul (amestecati puternic cu telul pentru a incorpora untul si apoi lasati crema obtinuta la racit)
- dupa ce s-a racit, impartiti-o in doua parti egale si intindeti-o in strat subtire (10cm x 15cm) pe doua folii alimentare (le introduceti la frigider si incepeti sa pregatiti aluatul)
Mod de preparare -aluat- :
- untul il topiti si il lasati sa se raceasca
- intr-un castron mare amestecati faina, sarea si adaugati cele 4 oua batute bine
- laptele il amestecati cu apa si le puneti pe foc cu zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie (pana se topeste zaharul), apoi adaugati rom dupa gust si opriti focul; lasati deoparte compozitia, pana ajunge la temperatura camerei sau este putin calduta (nu fierbinte!)
- turnati amestecul de lapte peste cel de faina si framantati bine, apoi adaugati drojdia uscata si continuati framantarea aluatului
- adaugati si untul topit
- dupa ce l-ati framantat bine, lasati aluatul la crescut timp de 1 ora, la loc caldut
- dupa ce a crescut aluatul, impartiti-l in 2 bucati si scoateti compozitia de cacao din frigider
- intindeti din prima bucata de aluat, un dreptunghi (cam de 3 ori mai mare decat umplutura de cacao)
- asezati umplutura in mijlocul aluatului intins si impaturiti-o astfel: laturile mai mici ale dreptunghiului le treceti primele peste umplutura, apoi celelalte doua laturi (astfel incat umplutura sa fie acoperita in totalitate de aluat)
- ciupiti putin cu degetele aluatul, astfel incat sa se lipeasca bine
- intoarceti apoi aluatul cu partea impaturita pe masa de lucru si treceti cu facaletul peste el (in acest fel crema se intinde in interior)
- impaturiti-l de aceasta data in 3 (pe lungime) si intoarceti-l iar cu partea impaturita in jos, treceti din nou cu facaletul peste el si repetati procesul inc-odata
- dupa ce ati trecut cu facaletul peste aluat si l-ati intins bine, taiati-l pe jumatate cu un cutit (dar nu pana in capat - vedeti in a doua poza de mai jos)
- rasuciti cele 2 bucati (stanga -dreapta, dreapta-stanga, nu conteaza) si impletiti-le intre ele
- procedati la fel si cu a doua bucata de aluat si a doua parte de umplutura ramasa
- puneti-le in doua tavi unse cu unt si faina presarata
- lasati-le la crescut inca 1 ora
- dupa ce au crescut ii ungeti cu cele 2 galbenusuri batute bine (eu am pus si cateva nuci intregi deasupra lor)
- introduceti tavile in cuptorul preincalzit, pe gratarul din mijloc, la foc mic spre mediu
- lasati cozonacii in cuptor in jur de 30-40 de minute (verificati cozonacii din cand in cand pentru a nu se arde)
- dupa ce ii scoateti din cuptor, ii lasati la racit inainte de a-i taia si presarati peste ei zahar pudra
- dupa ce se racesc, pentru a nu se intari ii pastrati intr-o punga.