flower

Cozonaci cu cacao

M-am gandit sa va scriu reteta primului cozonac pregatit de mine. Nu mai facusem pana la momentul respectiv, deci nu stiam daca va fi bun, daca va creste, daca si iar daca. Gustul, va pot asigura ca a fost bun, chiar foarte bun, altfel fata de ce mancasem la mama/vecina/bunica. Aspectul? Va las pe voi sa decideti daca arata bine sau nu :)

*ingredientele sunt pentru 2 cozonaci mari

Ingrediente pentru crema :

- 50g faina
- 40g cacao
- 120g zahar
- 1 pliculet de zahar vanilat
- 2 albusuri
- 160ml apa
- 20g unt la temperatura camerei
*cele 2 galbenusuri care raman de la prepararea cremei, le folositi pentru a unge cozonacii inainte de a-i baga la cuptor

Ingrediente pentru aluat :

- 600g faina
- 120g zahar
- 2 pliculete de zahar vanilat
- 90g unt topit si racit
- 1 plic si 1/2 drojdie uscata
- 4 oua la temperatura camerei
- 120ml lapte
- 90ml apa
- esenta de rom dupa gust
- 2 lingurite coaja de lamaie rasa
- un praf de sare


Mod de preparare - crema- :

- amestecati intr-un ibric incapator faina, cacaoa, zaharul si zaharul vanilat; peste acest amestec adaugati albusurile batute bine si turnati apa rece, putin cate putin
- amestecati cu un tel pentru a nu se forma cocoloase si puneti ibricul pe aragaz, la foc mic (nu uitati sa amestecati in timpul in care ibricul este pe foc)
- cand se ingroasa compozitia si incepe sa se adune pe tel, opriti focul si adaugati untul (amestecati puternic cu telul pentru a incorpora untul si apoi lasati crema obtinuta la racit)
- dupa ce s-a racit, impartiti-o in doua parti egale si intindeti-o in strat subtire (10cm x 15cm) pe doua folii alimentare (le introduceti la frigider si incepeti sa pregatiti aluatul)

Mod de preparare -aluat- :

- untul il topiti si il lasati sa se raceasca
- intr-un castron mare amestecati faina, sarea si adaugati cele 4 oua batute bine
- laptele il amestecati cu apa si le puneti pe foc cu zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie (pana se topeste zaharul), apoi adaugati rom dupa gust si opriti focul; lasati deoparte compozitia, pana ajunge la temperatura camerei sau este putin calduta (nu fierbinte!)
- turnati amestecul de lapte peste cel de faina si framantati bine, apoi adaugati drojdia uscata si continuati framantarea aluatului
- adaugati si untul topit 
- dupa ce l-ati framantat bine, lasati aluatul la crescut timp de 1 ora, la loc caldut

- dupa ce a crescut aluatul, impartiti-l in 2 bucati si scoateti compozitia de cacao din frigider
- intindeti din prima bucata de aluat, un dreptunghi (cam de 3 ori mai mare decat umplutura de cacao)
- asezati umplutura in mijlocul aluatului intins si impaturiti-o astfel: laturile mai mici ale dreptunghiului le treceti primele peste umplutura, apoi celelalte doua laturi (astfel incat umplutura sa fie acoperita in totalitate de aluat)
- ciupiti putin cu degetele aluatul, astfel incat sa se lipeasca bine


- intoarceti apoi aluatul cu partea impaturita pe masa de lucru si treceti cu facaletul peste el (in acest fel crema se intinde in interior)
- impaturiti-l de aceasta data in 3 (pe lungime) si intoarceti-l iar cu partea impaturita in jos, treceti din nou cu facaletul peste el si repetati procesul inc-odata
- dupa ce ati trecut cu facaletul peste aluat si l-ati intins bine, taiati-l pe jumatate cu un cutit (dar nu pana in capat - vedeti in a doua poza de mai jos)
- rasuciti cele 2 bucati (stanga -dreapta, dreapta-stanga, nu conteaza) si impletiti-le intre ele


- procedati la fel si cu a doua bucata de aluat si a doua parte de umplutura ramasa
- puneti-le in doua tavi unse cu unt si faina presarata
- lasati-le la crescut inca 1 ora
- dupa ce au crescut ii ungeti cu cele 2 galbenusuri batute bine (eu am pus si cateva nuci intregi deasupra lor)
- introduceti tavile in cuptorul preincalzit, pe gratarul din mijloc, la foc mic spre mediu
- lasati cozonacii in cuptor in jur de 30-40 de minute (verificati cozonacii din cand in cand pentru a nu se arde)
- dupa ce ii scoateti din cuptor, ii lasati la racit inainte de a-i taia si presarati peste ei zahar pudra

- dupa ce se racesc, pentru a nu se intari ii pastrati intr-o punga.