Gogosi pufoase - ingrediente:
- 480g faina
- 1 plic drojdie uscata (de 7g - dr. Oetker)
- 3 linguri de zahar (daca vreti aluatul mai dulce puteti pune 5 linguri)
- 250ml apa calduta
- 2 linguri de ulei
- 1 fiola esenta de vanilie
- 1 lingura coaja de lamaie
- un praf de sare
Gogosi pufoase - mod de preparare aluat:
- amestecati drojdia cu zaharul, sarea si apa calduta pana se dizolva
- adaugati cele 2 linguri de ulei, coaja de lamaie si esenta de vanilie
- puneti faina putin cate putin si amestecati pana se formeaza un aluat mai tare, dar putin elastic
- lasati aluatul sa creasca timp de o ora, la loc caldut- dupa ce si-a dublat volumul, fara a-l mai framanta, intindem aluatul pe masa, intr-un strat mai grosut
- cu gura unui pahar, taiem cercuri din aluat si le punem pe o tava tapetata cu faina (pentru a le pune mai usor la prajit in tigaie)
- le mai lasam sa creasca 10 - 15 minute
- incingem o tigaie cu ulei, cu diametru mai mic (pentru a nu consuma foarte mult ulei)
- dupa ce s-a incins uleiul, punem gogosile invers la prajit (adica, partea care a stat pe tava cu faina va fi deasupra uleiului incins)
- daca uleiul este incins bine, se vor umfla foarte repede (focul trebuie sa fie potrivit, nici iute, dar nici prea mic pentru ca absorb prea mult ulei; undeva la jumatate)
- cam intr-un minut se fac pe fiecare parte (cu cat se incinge mai mult uleiul, cu atat se fac mai repede)
- le intoarceti foarte usor cu o furculita si le puteti scoate cand sunt rumenite frumos, cu un cleste (dar aveti grija ca sunt foarte moi si se turtesc usor)
- scoateti-le pe servetele si nu le suprapuneti
- cand se racesc pudrati-le cu zahar sau umpleti-le cu gem