flower

Gogosi pufoase

Imi plac gogosile care se umfla frumos atunci cand sunt puse la prajit, au un braulet alb la mijloc si raman goale in interior. Merg umplute cu dulceata, gem, nutella sau finetti, dupa preferinte. Sunt pufoase si daca va raman cateva, le puteti pastra chiar si 3-4 zile intr-o cutie inchisa ermetic sau intr-o punguta stransa bine. Mi-a placut foarte mult reteta pe care am gasit-o pe bettykitchen, in primul rand ca nu are oua si poate fi considerata foarte usor o reteta de post.


Gogosi pufoase - ingrediente:

- 480g faina
- 1 plic drojdie uscata (de 7g - dr. Oetker)
- 3 linguri de zahar (daca vreti aluatul mai dulce puteti pune 5 linguri)
- 250ml apa calduta
- 2 linguri de ulei
- 1 fiola esenta de vanilie
- 1 lingura coaja de lamaie
- un praf de sare
Gogosi pufoase - mod de preparare aluat:

- amestecati drojdia cu zaharul, sarea si apa calduta pana se dizolva
- adaugati cele 2 linguri de ulei, coaja de lamaie si esenta de vanilie
- puneti faina putin cate putin si amestecati pana se formeaza un aluat mai tare, dar putin elastic
- lasati aluatul sa creasca timp de o ora, la loc caldut
- dupa ce si-a dublat volumul, fara a-l mai framanta, intindem aluatul pe masa, intr-un strat mai grosut
- cu gura unui pahar, taiem cercuri din aluat si le punem pe o tava tapetata cu faina (pentru a le pune mai usor la prajit in tigaie)
- le mai lasam sa creasca 10 - 15 minute
- incingem o tigaie cu ulei, cu diametru mai mic (pentru a nu consuma foarte mult ulei)
- dupa ce s-a incins uleiul, punem gogosile invers la prajit (adica, partea care a stat pe tava cu faina va fi deasupra uleiului incins)
- daca uleiul este incins bine, se vor umfla foarte repede (focul trebuie sa fie potrivit, nici iute, dar nici prea mic pentru ca absorb prea mult ulei; undeva la jumatate)
- cam intr-un minut se fac pe fiecare parte (cu cat se incinge mai mult uleiul, cu atat se fac mai repede)
- le intoarceti foarte usor cu o furculita si le puteti scoate cand sunt rumenite frumos, cu un cleste (dar aveti grija ca sunt foarte moi si se turtesc usor)
- scoateti-le pe servetele si nu le suprapuneti
- cand se racesc pudrati-le cu zahar sau umpleti-le cu gem