Ingrediente:
*ies 2 painici, de marimea formelor de cozonac
- 500g - 600g faina
- 280 ml lapte caldut
- 2 oua
- 1 lingura de zahar
- 1 lingurita sare
- 1 plic drojdie uscata (7g)
- 70 g unt topit si racit
- 1 lingurita de miere
- 280 ml lapte caldut
- 2 oua
- 1 lingura de zahar
- 1 lingurita sare
- 1 plic drojdie uscata (7g)
- 70 g unt topit si racit
- 1 lingurita de miere
Mod de preparare:
*toate ingredientele se folosesc la temperatura camerei (nu reci din frigider).
- formati intai o maia: amestecati 2 linguri de faina cu lingura de zahar, lingurita de miere, plicul de drojdie uscata si un strop de lapte (cat sa le putem amesteca si sa formeze o pasta, pe care o lasam 10 minute la crescut)
- in alt vas amestecam faina (prima data pun 500g si daca este nevoie, mai adaug la final) cu restul de lapte (caldut), sarea si ouale batute bine. Peste ele adaugam maiaua si untul topit. Dupa ce framantati bine, aluatul rezultat ar trebui sa nu fie lipicios. Daca se lipeste mai adaugati faina cat sa devina elastic, dar nu tare.
- lasati-l apoi la crescut o ora sau doua, la loc caldut. Dupa ce si-a dublat volumul il framantam putin si il impartim in 4 sau in 6 bucati (depinde cum vreti sa iasa painea - eu l-am impartit in 6, deci mi-au iesit 2 painici, fiecare din 3 bucati). Fiecare bucata o intindem bine cu facaletul si o rulam apoi (exact ca o rulada, iar la capete procedam ca in cazul sarmalelor - bagam capetele in interiorul ruladei)
- lasam "rulourile" inca 15 minute "sa se odihneasca", apoi le intindem iar si repetam pasul de mai sus
- punem hartie de copt in 2 tavi de cozonac, presaram putina faina si asezam 3 rulouri intr-o tava, 3 in cealalta (daca impartiti aluatul in 4, faceti 2 rulouri mai mari pentru fiecare tava).
- asezate in tava, lasam painicile la crescut pana isi dubleaza volumul, si cu 15 minute inainte de a le baga la cuptor, il preincalzim
- se ung cu lapte caldut si se presara dupa preferinta mac sau susan. Le bagati la cuptor pe gratarul din mijloc si le tineti in jur de 35 de minute, la foc potrivit (mijlociu spre mic).
- avand in compozitie oua, lapte, miere, zahar - aluatul iese mai dulceag si depinde de gusturile fiecaruia daca il poate manca impreuna cu o branza sarata, masline, etc. - merge mancata si goala, in loc de cozonac :) Mi se pare o alegere potrivita pentru sandvisuri, feliile se pot taia si subtiri si groase, painea este densa si se poate pastra pana la 4 zile in frigider, intr-o punga inchisa.