flower

Ciorba de pui a la grec

Am facut o ciorbita de pui a la grec. Ce-i drept, cam devreme pentru masa de pranz, dar pentru ca imi place atat de mult, o pot manca la orice ora :) Puteti incerca si voi sa o pregatiti folosind ingredientele pe care vi le scriu mai jos si urmand pasii descrisi. Pozele nu sunt prea reusite, dar gustul este deosebit.

In randurile ce urmeaza va scriu exact ce am folosit eu pentru prepararea ciorbitei (am pus putina carne, pentru ca asta aveam in congelator la momentul prepararii). In cazul in care vreti sa folositi mai multa carne in ciorbita, nu trebuie sa puneti mai multe ingrediente, ci doar cantitatea de lichid/supa sa fie putin mai mare (pentru a avea destula zeama, nu doar carne si orez).

Ingrediente:

- 4 aripioare de pui
- 3 morcovi medii
- 1 telina mica (eu am folosit un sfert dintr-o telina foarte mare)
- 2 radacini mici de patrunjel (sau o radacina mai mare)
- 80g orez
- 3 galbenusuri
- 200g smantana
- 100ml lapte
- jumatate de lamaie
- 1 lingurita de piper boabe
- 2 lingurite de sare+ (in functie de cat o vreti de sarata)
- piper macinat 



Mod de preparare: 

- un morcov il dati pe razatoarea mica si il pastrati pentru mai tarziu (veti avea nevoie de el)
- jumatatea de lamaie o stoarceti si o pastrati
- orezul in fierbeti urmand instructiunile de pe pachet, il scurgeti si il lasati la racit
- intr-un castron incapator amestecati cele 3 galbenusuri batute bine, cu smanatana si cu laptele

- intr-o cratita mare am adaugat 2.2 L de lichid (2 litri 200), am pus cele 4 aripioare, 2 morcovi, telina si patrunjelul (legumele taiate in bucati mari), doua lingurite de sare si lingurita de piper boabe
- le-am lasat sa fiarba, am luat spuma (si dupa ce nu a mai facut spuma am lasat acoperit cu capac in jur de o ora la foc mic - cat sa fiarba carnea si legumele)
- dupa ce a fiert carnea, o scoatem pe o farfurie intinsa si o lasam la racit (apoi scoatem carnita de pe os si o rupem in bucatele marunte)
- luam supa de pe foc si o strecuram (legumele si piperul ramas nu le mai folosim)















- peste aceasta compozitia de galbenusuri de mai sus, adaugam supa fierbinte (punem cate un polonic mic de supa si amestecam cu un tel in tot acest timp - altfel se taie compozitia; adaugam cateva polonice, pana ce amestecul devine fierbinte)

- luam o cratita curata, adaugam o lingura de ulei, iar dupa ce s-a incins uleiul adaugam morcovul dat pe razatoare (daca se lipeste sau este prea putin ulei, puteti adauga cateva linguri de supa; lasam morcovul sa se inmoaie)
- dupa ce s-a inmuiat morcovul, adaugam supa strecurata si fierbinte (din cantitatea de supa care mi-a iesit, nu am pus-o pe toate, am mai oprit 400ml intr-o cana)
- luam cratita de pe foc si adaugam compozitia de mai sus (cea cu ou, smantana si lapte); avem grija sa adaugam cu un polonic tot cate putin, si nu uitati sa amestecati
- dupa ce am adaugat toata cantitatea de compozitie peste supa, adaugam orezul, carnita si sucul de la jumatate de lamaie
- punem cratita din nou pe foc (pe cea mai mica flacara si amestecam continuu)
- in functie de gust, adaugati sare si piper, chiar si lamaie daca va place mai acra
- nu lasati mai mult de 5-10 minute cratita pe foc (dar nu uitati in tot acest timp sa amestecati in ea)
- se serveste fierbinte cu paine prajita/ crutoane, cu patrunjel tocat marunt si putin piper presarat deasupra

Pofta buna!