flower

Alba ca zapada (lamaita)

Aseara am facut o bunatate de prajitura. Am muncit ceva timp la ea, mai ales la partea cu: "intinde foaia, baga foaia in cuptor, scoate foaia din cuptor, intinde foaia, iar baga foaia in cuptor si tot asa" - eu fiind mica si subtire, facaletul e mai greu ca mine, dar a meritat efortul! Incercati-o cu incredere.
Din ingredientele de mai jos mi-au iesit 40 de cubulete (40 de prajiturele), fara sa pun la socoteala marginile prajiturii, pe care le-am indepartat pentru a taia bucatele cat mai "patrate" ("cotoare" pe care le-am mancat imediat ce au fost taiate :))

Un sfat: preparati prajitura cu o zi inainte (de preferat seara, pentru a o lasa in frigider peste noapte; in acest fel blaturile se inmoaie de la crema, devin pufoase, crema se intareste, iar prajitura va fi mult mai gustoasa)

Ingrediente pentru foi:

*ies 3 foi
- 10 linguri de lapte
- 10 linguri de ulei
- 10 linguri de zahar
- 2 oua mari
- 1 lingurita rasa de amoniu pentru prajituri
- un praf de sare
- in jur de 600g faina (eu am folosit fix 630)

Mod de preparare -foi-:


- intr-un castron incapator batem bine cele 2 oua, peste ele turnam laptele, uleiul, zaharul si praful de sare (frecam bine cu telul pana se dizolva zaharul)
- stingem amoniacul cu putina zeama de lamaie si il turnam peste compozitie
- apoi adaugam faina putin cate putin (puneti peste compozitie cate o mana de faina, sau o lingura si amestecati continuu)
- dupa ce ati adaugat cam jumatate din faina, incepeti si framantati aluatul cu mana
- rezultatul trebuie sa fie elastic, dar sa nu se mai lipeasca de maini si de castron
- aluatul rezultat il lasati deoparte 15 minute sa se odihneasca, apoi il faceti sul si incercati sa il taiati cat mai egal (in 3 parti)


- cele 3 bile formate le intindeti in strat subtire, pe o bucata de hartie de copt (de dimensiunea unei tavi de cuptor, dar nu uitati ca aceste le coaceti pe fundul tavii)


- inainte de a baga foile in cuptor, intepati-le din loc in loc cu o furculita
- foile se coc pe fundul unei tavi, la foc mic, timp de 15 - 20 de minute (pana incep sa se rumeasca usor, dar aveti grija sa nu se arda)
- cand le scoateti din cuptor "manevrati-le" cu grija, pentru ca se rup foarte usor
- dupa ce ati intins prima foaia si ati bagat-o la cuptor, tintindeti si celelalte foi si incepeti sa pregatiti crema

Ingrediente pentru crema:

- 1L lapte 3.5% grasime
- 10 linguri de faina
- 6 linguri de zahar
- un pachet de unt (200g) de 82% grasime (scoateti-l din frigider cand va apucati sa pregatiti prajitura pentru a ajunge la temperatura camerei)
- 2 pliculete de zahar vanilat
- 1 esenta de vanilie (eu am folosit o fiola de la dr. oetker)
- 2 lingurite de coaja de lamaie (sau coaja de la o lamaie rasa)
- sucul de la jumatate de lamaie (eu am pus inca doua linguri de zeama, pentru ca-mi place mai acrisoara).

Mod de preparare -crema-:

- intr-o oala incapatoare punem faina, zaharul si treptat adaugam laptele pentru a nu se forma cocoloase (amestecati in tot acest timp cu un tel)
- adaugati coaja de lamaie, esenta de vanilie si puneti cratita pe aragaz, la foc mic




- amestecati din cand in cand in cratita (in momentul in care crema incepe sa se intareasca este posibil sa se lipeasca pe fundul cratitei, amestecand evitati acest lucru)
- dupa 15-20 de minute luati cratita de pe foc (ca si consistenta, crema ar trebui sa fie putin mai tare fata de compozitia checului)
- adaugati cele 2 pliculete de zahar vanilat si zeama de lamaie, amestecati in crema si lasati-o sa ajunga la temperatura camerei (puteti pune cratita intr-un recipient mai mare, in care sa turnati apa rece)
- dupa ce s-a racit putin crema, adaugati in compozitie cate o lingura din unt (eu am folosit mixerul pentru a grabi procesul)

"Asamblarea" prajiturii:

- intr-o tava de dimensiunea foilor puneti folie alimentara ( pe lung si pe lat cantitatea de folie sa fie dubla, pentru ca aceasta "va impaturi" prajitura la final)
- peste folie asezati prima foaia, adaugati crema si intindeti-o uniform
- peste acestea asezati a doua foaia si repetati procesul
- peste a treia foaia nu trebuie sa puneti la fel de multa crema ca in cazul celorlalte 2 foi (opriti-va putina crema cat sa ungeti deasupra foaia)


- inainte de impaturirea prajiturii puteti adauga nuca de cocos pe deasupra (eu am adaugat dupa ce am scos-o de la frigider a doua zi)
- impaturiti prajitura cu folie, asezati peste ea un tocator, si peste tocator o greutate (un borcan de compot/1 kg de rosii sau ce aveti prin frigider :) )
- lasati prajitura peste noapte la frigider (foile se vor inmuia de la crema si se vor umfla putin)
- a doua zi taiati marginile prajiturii pentru a forma un dreptunghi si taiati cubuletele de dimensiunea dorita


- se poate servi cu nuca de cocos sau cu topping de ciocolata