Am gasit pe mai multe site-uri reteta si am observat ca fiecare face pastrama in felul lui. Insa, indiferent de varianta aleasa, marinarea pieptului de pui se face in doua etape si dureaza intre 24 - 48 de ore. Stiu ca pare o vesnicie, nu e nimic complicat, dar necesita pregatirea din timp. Prima data am gasit reteta pe Lalena si mi-am zis ca merita incercata.
Mi-a iesit o bunatate de pui, fraged si gustos, datorita condimentelor. Va mai atasez 2 poze aici si cu feliile taiate din piept, poate va conving sa pregatiti reteta :)
Cu pieptul de pui pregatit in acest fel, putem inlocui mezelurile (in cazul in care plecati in vacanta sau vreti sa-l luati la pachet pentru birou/scoala, merge perfect in sandvis)
Pregatirea dureaza 10 minute intr-o zi, 10 minute in urmatoarea zi si 1 ora cat sta puiul in cuptor. Simplu, nu?
Ingrediente pentru prima etapa de marinare:
- un piept de pui de 500g (al meu nu avea nici macar 500g fix, de aceea mi-au iesit cam mici feliile, pentru ca si pieptul a fost foarte micut; se poate face dintr-un piept de 800g - 1kg sau piept de curcan)
- 200ml apa
- 6 boabe ienibahar
- 1 lingura de zahar
- 1 lingura de sare
- 1 frunza de dafin
- 5-6 boabe de piper
Mod de preparare:
- taiem pieptul de pui pe jumatate (astfel incat sa avem 2 bucati)
- dizolvam intr-o casoleta zaharul si sarea, adaugam boabele de piper, ienibahar si foaia de dafin
- adaugam pieptul de pui, inchidem cu capac si dam la frigider pentru 24 de ore (eu l-am tinut de pe la 16:30 pana a doua zi la 14:00)
- dupa ce au trecut cele 24 de ore, scurgem apa si aruncam condimentele; spalam bine puiul si il punem pe 2-3 servetele pentru a-l usca bine
- pregatim compozitia pentru a doua etapa
Ingrediente pentru marinarea nr.2 :
- 1 lingura de miere
- 1 lingura de ulei de masline
- jumatate de lingurita sos de soia dulce
- 1 lingurita de boia dulce
- un varf de lingurita de piper macinat
- oregano
- maghiran
- busuioc
Mod de preparare:
- dupa ce ati uscat bine puiul, amestecati ingredientele de mai sus intr-un vas
- folositi compozitia obtinuta pentru a unge puiul pe ambele parti si presarati pe toata suprafata lui cate putin maghiran, oregano si busuioc
- inchideti recipientul cu capac si bagati-l la frigider pentru inca 24 de ore (eu l-am tinut de la ora 14:00 la 6:30 dimineata, in urmatoarea zi - doar 16 ore si a iesit foarte bun)
- dupa cele 24 de ore scoateti puiul dn frigider, il legati bine cu ata de jur imprejur (eu am inpaturit in 3 un fir de ata de cusut, pentru ca nu aveam ata special pentru legarea alimentelor)
- puneti intr-un vas de yena folie de aluminiu si puiul legat peste folie
- incalziti cuptorul 5-10 minute la foc tare
- bagati puiul la cuptor la foc mediu (nici prea mic, dar nici tare, undeva pe la jumatate) pentru 1 ora, 1 ora si 10 minute
- dupa primele 20-30 de minute, ungeti puiul cu sosul pe care si-l lasa pe folia de aluminiu
- repetati procesul si inainte de a-l scoate din cuptor cu 5-10 minute (se rumeneste frumos)
- dupa ce il scoateti din cuptor, lasati-l sa se raceasca cel putin 15-20 de minute, apoi taiati-l felii, felii si serviti cu rosii, salata, legume sau faceti sandvisuri
- iese foarte fraged si aromat