Initial am vrut sa numesc reteta "Gyros", dar m-am documentat putin si am observat ca este o greseala des intalnita pe blogurile culinare. Gyrosul este varianta greceasca a shaormei, nicidecum aceasta bucata de carne la cuptor. Este reteta mea preferata de pui la cuptor, se prepara destul de usor, carnea este suculenta si frageda in acelasi timp, condimentata foarte bine si gustoasa.
Este cea mai buna varianta atunci cand preparati shaorma in casa. Bucatelele de carne pe care le taiati sunt asemanatoare cu cele de pe grill-urile verticale din shaormerii.
Ingrediente:
- 3 piepti de pui
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingurita de maghiran uscat
- 1 lingurita de oregano uscat
- 1 lingura de boia dulce
- jumatate de lingurita de piper
- sare
Mod de preparare:
- intr-un castronel amestecam lingura de boia, sarea, piperul, maghiranul si oregano
- pieptul de pui se spala si se taie in felul urmator: (1 piept il taiem pe lungime, fasii, fasii, cat degetul de groase)
- de la ceilalti 2 piepti taiem bucatelele care se desprind mai usor, si incercam sa lasam bucatile intregi, dar mai subtiri (in poza de mai jos, pe tocator, este un piept intreg si unul taiat felii/fasii; pieptul 3 nu apare in poza :) sper sa intelegeti procedeul din imagini)
- dupa ce am taiat carnea, o ungem pe toate partile cu cele 2 linguri de ulei de masline (cei 2 piepti intregi si feliile taiate)
- presaram amestecul de condimente pe toate bucatile de carne, pe ambele parti si le frecam putin intre ele pentru a se condimenta uniform
- primul piept de pui intreg il punem pe tocator/fund, il acoperim cu bucatile de carne taiate fasii, iar peste acestea adaugam celalalt piept de pui intreg (adica invelim fasiile de carne cu cei doi piepti intregi)
- legam strans din loc in loc, cu o sfoara sau ata de cusut (eu am impaturit o ata in 3)
- dupa ce l-am legat in mai multe locuri il putem baga la frigider (peste noapte se imbiba mai bine de arome, mai ales daca ii adaugati si usturoi pisat), sau il pregatim pentru cuptor
- ungem un vas de yena cu ulei sau unt si asezam puiul in el
- bagam vasul in cuptor, la foc mare pentru 15 minute
- dupa ce au trecut cele 15 minute lasam focul mai mic de jumatate (astfel carnea va avea timp sa se faca si nu trebuie sa stati langa el; il verificati din cand in cand, daca doriti sa se rumeneasca frumos il puteti intoarce de pe-o parte pe alta din cand in cand, iar in cazul in care se arde vasul adaugati cateva linguri de apa)
- in cuptor la foc mic va sta in jur de 1 ora si 15 minute/ 1 ora si jumatate (cel mai bine este sa verificati carnea in interior, pentru ca acolo se face mai greu)
- in momentul in care il scoateti din cuptor, puneti-l pe o farfurie intinsa (va fi mai usor de taiat) si inveliti-l cu o folie de aluminiu -> lasati-l asa 10 - 15 minute "sa se odihneasca"
- se taie bucatele si se serveste in shaorma, cu orez, legume, piure de cartofi sau cu alte mancaruri care se pot combina cu pui