flower

Chec

Va propun o reteta de chec, foarte simpla din punctul meu de vedere. Spun asta, pentru ca am preparat-o de multe ori si de fiecare data rezultatul a fost acelasi - unul foarte bun. Este gustos si se pastreaza cateva zile acoperit sau intr-o punga (eu prefer sa il tin la frigider dupa o zi de la preparare, imi place mai mult cand e rece:) ). Este o varianta de chec pe care o puteti da si copilasilor cu varsta peste 2 ani, dar nu in cantitati mari.



Ingrediente:

*toate ingredientele sa fie la temperatura camerei
*din ingredientele de mai jos, ies 2 checuri
* in masuratori am folosit canile acelea mai mari (care au in jur de 250 ml)
-  4 oua
-  1 cana de zahar (nu plina ochi, lasati gol de un deget) - se poate vedea in poza de mai jos
-  jumatate de cana de lapte (eu folosesc la prajituri de 3.5% grasime)
-  un sfert de cana de ulei
-  2 cani de faina (la fel ca in cazul zaharului, nu pline ochi)
-  un praf de sare
-  un plic de zahar vanilat
-  un plic de praf de copt
-  coaja de lamaie/portocala dupa preferinte (jumatate de lingurita - 1 lingurita)

Mod de preparare:

- puteti aprinde cuptorul inainte de a prepara compozitia (astfel va avea timp sa se incalzeasca)
- intr-un castron incapator spargem cele 4 oua, turnam peste ele zaharul, zaharul vanilat, un praf de sare si frecam bine cu mixerul pana se dizolva zaharul
- adaugam treptat laptele si uleiul (cate putin din fiecare, pana consumam toata cantitatea)
- apoi adaugam o parte din faina si plicul de praf de copt
- dupa ce am adaugat plicul de praf de copt si am amestecat putin cu mixerul pentru a se incorpora, turnam si restul de faina si coaja de lamaie.
- amestecam bine la viteza mare (se poate amesteca si cu o lingura de lemn, dar va dura mult mai mult)
Chiar daca iese mai lichida compozitia, nu mai adaugati faina in plus.




- oprim intr-o cana cateva linguri de compozitie (in functie de cat de multa cacao doriti sa puneti in chec - eu nu opresc mai mult de jumatate de cana), si adaugam treptat cate 1 lingurita de cacao (este mai bine sa adaugati putin cate putin, sa nu iasa prea "concentrat", poate nu va place cu un gust intens de cacao.)
 
- de fiecare data am folosit hartie de copt in tavi si peste hartie am presarat putina faina (cuptorul meu nu este unul tocmai bun si are obiceiul sa arda mancarea)
- am turnat jumatate de compozitie in prima tava, si cealalta jumatate in ce-a de-a doua tavita (cam de grosimea a doua degete intra compozitia in tava), apoi am pus de la un capat la celalalt amestecul de cacao si cu o furculita am amestecat bine in toata tava, pentru a-i da o forma draguta


- introducem ambele tavi in cuptorul preincalzit
- in primele 15 minute lasati focul putin mai tare de jumatate si nu umblati la cuptor 
- dupa ce au trecut cele 15 minute lasati focul mai mic de jumatate (dar nu la minim)
- in total ar trebui sa tineti checul in cuptor 30-35 de minute
- puteti incerca dupa 25 de minute (in cazul in care s-a rumenit pe deasupra) sa il intepati cu o scobitoare 

*in cazul in care cineva nu stie de procedeu - luati o scobitoare curata si uscata, o infigeti in chec aproape pe toata si o scoateti.. daca scobitoarea este curata, checul este facut; daca scobitoarea are urme de compozitie lipicioasa, mai trebuie lasat la cuptor, altfel va fi crud. 
 *de fiecare data cand incerc checul cu scobitoarea, il intep pe la jumatate (acolo e putin mai multa compozitie si se face mai greu).

Sper sa va fie de ajutor reteta si daca aveti vreo intrebare sau nelamurire scrieti un comentariu sau trimiteti un mail si va raspund.