Pentru noi, ziua de 8 septembrie este una speciala. Sarbatorim atat ziua de nume (Sf. Marie), cat si ziua noastra (data de la care suntem impreuna si formam o familie). Anul acesta am implinit 4 ani. Ani in care am trecut atat prin momente grele, cat si prin momente bune si frumoase, care toate la un loc ne-au intarit relatia si ne-au facut sa ne iubim mai mult. Te iubesc si iti multumesc ca-mi esti alaturi.
*pentru blat puteti face reteta de aici - dar fara cacao (inlocuiti cele 30g cacao cu 30g faina, deci in total folositi 270g faina)
Ingrediente pentru un tort de 26cm:
- un blat simplu
- crema de portocale
- 1 sau 2 nectarine taiate cubulete sau felii
- glazura de ciocolata
- compot de ananas pentru insiroparea blatului
- migdale decojite pentru ornare
Ingrediente pentru crema:
- 200g smantana normala (acra)
- 200g crema de branza simpla/branza de vaci
- 200ml frisca lichida
- 50ml lapte
- 1 fiola esenta de vanilie
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 plic intaritor frisca
- 2 linguri zahar pudra
- 2 linguri coaja de portocala
- zeama de la o portocala
- 1 plic gelatina
Mod de preparare pentru crema:
- luati un vas inalt, turnati frisca lichida in el, cele 2 pliculete de zahar vanilat si intaritorul pentru frisca si mixati pana se intareste frisca
- adaugati apoi coaja de portocala, sucul de la o portocala stoarsa, esenta de vanilie, zaharul pudra si 50 ml lapte si continuati sa mixati pentru a amesteca ingredientele
- turnati plicul de gelatina in 80ml apa si lasati-l 5 minute la inmuiat, apoi treceti cana pe foc pentru cateva secunde, timp in care amestecati si dizolvati gelatina (aveti grija sa nu fiarba - de obicei folosesc o cana cu maner/un ibric pentru a nu tine cana direct pe flacara)
- crema de branza si smantana adaugati-le peste compozitia cu frisca
- dupa ce ati adaugat si crema + smantana, turnati gelatina dizolvata si amestecati incet cu mixerul
- crema se poate folosi imediat sau o puteti baga la frigider pana pregatiti blatul
Ingrediente pentru glazura de ciocolata:
- 100g ciocolata neagra (eu am folosit cu 85% cacao si a iesit o glazura amaruie, data viitoare o sa folosesc o ciocolata cu mai putina cacao sau chiar una cu lapte, pentru ca nu-mi prea place ciocolata neagra)
- 60ml smantana pentru gatit
- 40ml lapte
- 50g unt
- 50g zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
*daca folositi o ciocolata cu mai putina cacao, nu va fi nevoie de foarte mult zahar, deci ajustati cantitatile in functie de ciocolata folosita pentru glazura
Mod de preparare pentru glazura:
- rupeti bucatelele de ciocolata si puneti-le intr-o craticioara, impreuna cu bucatile de unt
- puneti craticioara pe foc, adaugati zaharul, zaharul vanilat si amestecati pana se topesc toate
- adaugati smantana lichida si laptele si amestecati bine
- dupa ce s-au amestecat bine toate, luati craticioara de pe foc si lasati glazura sa se raceasca
- separat taiati pentru umplerea tortului, 1 sau 2 nectarine - in cubulete sau in felii
Asamblarea tortului:
- blatul se taie pe jumatate
- luam o forma de tort de 26 cm (eu a trebuit sa "imbrac" forma de tort in folie alimentara, pentru ca este de o calitate foarte proasta si prajiturile prindeau gust de metal, deci pana cumpar alta forma, o sa tot vedeti la torturi ca pun folie alimentara in forma)
- asezam in forma primul blat, il insiropan cu sucul de la ananas, punem un strat subtire de crema peste el si asezam e toata suprafata nectarinele taiate
- adaugam inca un strat de crema peste nectarine si blatul ramas
- peste blat punem iar crema, nectarine, restul de crema si nivelam
- bagam tortul la frigider pentru 2-3 ore pana se intareste crema (pentru a putea scoate forma de tort)
- dupa ce s-a racit crema, scoatem forma si turnam glazura peste tort (turnam in centru tortului si nivelam cu o paleta spre marginile tortului)
- ornam cu migdale (am folosit migdale decojite pe care le-am pisat)
- bagam din nou la frigider tortul, pentru a se intari si glazura
- servim dupa ce s-a racit si s-a intarit, obligatoriu alaturi de cei dragi :)
*mi-a placut foarte mult aspectul tortului facut de Laura Sava - tort cu crema de ciocolata, cam de aici a plecat ideea mea, dar am facut cu totul si cu totul alt tort
* pentru ca am scris pe fuga reteta, in cazul in care am omis ceva, va rog sa-mi atrageti atentia