Ingrediente:
- 300g fasole
- 230g kaizer putin afumat
- 1 ceapa
- 1 morcov mic
- jumatate ardei capia (eu aveam unul inceput si am taiat 4 rondele din el)
- sare si piper dupa gust
- 2 foi de dafin
- 1 lingura de ulei
- 4-5 linguri de bulion
Mod de preparare:
- se spala fasolea si se lasa la inmuiat (4-6 ore sau peste noapte)
- dupa ce se inmoaie, se arunca apa, se clateste fasolea si se pune la fiert intr-o oala cu apa rece
(cand incepe sa dea in clocot si se formeze spuma, se schimba apa)
*apa noua pe care o puneti peste fasole trebui sa fie clocotita , deci cat timp fierbe fasolea, puneti o oala cu apa la fiert, din care veti pune peste fasole
- schimbati apa inca de 2 ori, iar in a treia apa veti lasa fasolea sa fiarba (apa sa fie de 1-2 degete grosime, peste boabele de fasole)
- adaugati in apa cele 2 foi de dafin, putina sare si piper
- cat timp fierbe fasolea, taiati legumele si carnea
- kaizerul se taie in cuburi mari, ardeiul si ceapa se toaca marunt, iar morcovul se poate da pe razatoarea mare
- separat intr-o tigaie se pune uleiul si se lasa sa se incinga, apoi adaugati 4-5 linguri de bulion si ceapa
- se fierbe putin pana se inmoaie ceapa, apoi adaugati kaizerul, ardeiul si morcovul si amestecati bine
- cand s-au inmuiat si legumele, luati tigaia de pe foc
- cand fasolea este aproape fiarta (cand zdrobiti o boaba usor intre degete, sau gustati), puneti amestecul din tigaie peste ea si amestecati; daca mai este nevoie mai adaugati sare si piper
- mai lasati sa fiarba pana scade apa/zeama, in functie de cat de lichida vreti sa fie mancarica
* nu uitati ca dupa ce opriti focul, cand se raceste se mai leaga, deci nu o lasati de tot fara zeama, pentru ca o sa fie prea uscata
- opriti focul si serviti cu ceapa, usturoi sau muraturi