flower

Humus (pasta de naut)

Reteta de mai jos, am facut-o dupa ce mi-am cumparat o cutie cu humus. Nu mai mancasem pana acum si nu stiam cum e, asa ca mi-am zis intai sa incerc sa vad daca-mi place si abia pe urma sa ma apuc sa pregatesc si eu, deci mi-a placut.


Humus - Ingrediente:

- 110g naut uscat
- 3 linguri suc de lamaie
- 3 linguri ulei de masline
- 1 lingurita boia dulce
- 1 lingurita cu varf de susan macinat
- 1 lingurita rasa de sare
- 8 linguri de apa (apa in care ati fiert nautul) 
- 1 catel de usturoi (optional)

Humus - Mod de preparare:

- am pus nautul in apa rece la inmuiat, in jur de 20 de ore (timp in care i-am schimbat apa de vreo 3 ori) - nu e nevoie sa il lasati atat de mult, sunt de ajuns 12 - 16 ore, dar nu sariti peste aceasta etapa
*mai jos aveti 2 poze, una cand am pus nautul la inmuiat si cealalta poza am facut-o dupa cele 20 de ore
- dupa ce s-au inmuiat boabele, le punem intr-o oala cu multa apa rece si un praf de sare (daca mai aveti nevoie sa adaugati apa in timpul fierberii, puneti doar apa fierbinte)
- lasati sa fiarba o ora si jumatate sau 2 ore (ca sa testati daca s-au fiert, luati un bob intre degete si daca se farama usor inseamna ca este fiert)
- nu aruncati apa in care ati fiert nautul
- puneti boabele fierte in blender, adaugati un catel de usturoi feliat, boia, sare, susan, lamaie, uleiul de masline si cateva linguri de apa (apa in care ati fiert nautul)
- pasati bine toate ingredientele pana obtineti o pasta putin mai groasa ca smantana (daca vreti sa fie mai subtire, mai adaugati apa)
- de asemenea, daca doriti sa fie mai aromat, puteti pune mai mult usturoi, boia iute, ulei de susan sau alte mirodenii
*nu stiu exact cum serviti voi humusul, dar eu il prefer pe o felie de paine proaspata, in loc de pateu :)
*este o varianta care necesita ceva timp de pregatire, dar este mult mai sanatos si gustos decat humusul pe care il gasiti in comert
*nu consider ca este reteta clasica, este pur si simplu o combinatie (din mai multe retete gasite pe net), facuta cu ingredientele pe care le aveam in casa si in functie de gusturile si preferintele mele, dar va asigur ca rezultatul este foarte bun, altfel nu postam reteta, deci incercati-o cu incredere

*pasta obtinuta se pastreaza la frigider intr-un recipient cu capac (dar nu foarte multe zile, pentru ca fermenteaza destul de repede, deci consumati-l in 2-3 zile maxim)
Pofta buna!