flower

Paine prajita si aromata

De fiecare data cand ma trezesc cu noaptea-n cap, trebuie sa gatesc ceva. Am rasfoit blogurile pe care le urmaresc si am gasit mai multe retete de bruschete. Am adaptat retetele in functie de ce aveam in frigider si in dulap. Incercand mai multe variante de paine prajita cu diferite condimente si verdeturi am ajuns la una care imi place cel mai mult (ideea pe care am mers, am gasit-o pe e-retete ). O puteti incerca si adapta in functie de preferinte.



Ingrediente: 

-  3 linguri de unt
-  3-4 catei de usturoi
-  1 lingura ulei de masline
-  2-3 fire de patrunjel
-  busuioc uscat (un varf de cutit)
-  boia dulce (jumatate de lingurita) - se poate si fara
-  1 paine veche de 1-2 zile
-  sare si piper dupa gust
   ! Untul trebuie sa fie la temperatura camerei ! 

Mod de preparare: 
    
Amestecam untul cu uleiul de masline intr-un castron/bol (daca untul este la temperatura camerei, compozitia va fi cremoasa si usor de intins pe feliile de paine). Nu adaugati mai mult de 1 lingura de ulei de masline, altfel painea isi va pierde din gustul placut pe care il lasa untul.
   
Pisam usturoiul si tocam patrunjelul foarte marunt. Adaugam usturoiul pisat , patrunjelul tocat, busuiocul uscat, boiaua, sarea si piperul peste compozitia de unt cu ulei si le amestecam bine.
Taiem felii de paine groase de 2-3 cm. Eu de obicei indepartez coaja/fundul painii (astfel miezul iese mai crocant).

Ungem fiecare felie de paine cu un strat de compozitie, dar nu prea gros (in cuptor untul si uleiul intra in paine). Asezam feliile de paine intr-o tava (fara sa ungem tava sau sa o tapetam cu hartie de copt - painea trebuie sa se rumeneasca, deci o asezam direct pe suprafata tavii). Bagam tava la cuptor la foc mare - foarte mare pentru 10 minute (verificati totusi dupa 5-7 minute, poate aveti flacara prea mare la cuptor si se poate arde painea). Cand s-a rumenit se scoate din cuptor si se taie la dimensiunile dorite. 

Feliile se servesc calde la micul dejun (cu rosii, branza, almette, oua fierte, masline, cu ce considerati ca se potriveste gustul) sau alaturi de o supa crema de legume/ ciorba de pui a la grec.
Daca nu le mancati se intaresc, iar in punga se inmoaie si isi pierd din "crocanteala" :)