flower

Prajitura Alexandra

Pentru ca azi este sarbatoare, le urez tuturor celor care poarta numele de Alexandru/Alexandra, La multi ani! Initial m-am apucat sa pregatesc o "felie de lapte", dar sincer nu inteleg de ce se numeste asa, pentru ca in compozitie are doar vreo 20ml de lapte. Felie de lapte nu ii puteam pune numele (pentru ca nici aspectul si nici gustul nu sunt la fel), tort parca nu prea mergea sa fie, asa ca am numit-o Alexandra ( eu sunt Alexandra! eu am pregatit-o, deci e prajitura mea!). Este o combinatie intre felia de lapte si tortuletul cu crema fina de branza.


Ingrediente blat:
*ies 2 blaturi subtiri (30x18cm)
*pentru blat m-am inspirat de aici.
- 4 oua
- 80g zahar
- 20ml lapte
- 100ml ulei
- 2 linguri gris
- 3 linguri pline de cacao
- 6 linguri de faina
- 2 linguri de miere
- 1 lingurita praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- 1 esenta de vanilie
- un praf de sare

Ingrediente crema:
- 200g crema de branza simpla (fara arome)
- 200g smantana
- 200ml frisca lichida
- 140g iaurt simplu (este optional, eu l-am pus, dar a iesit mai lichida crema si nu s-a intarit foarte bine, iar cand am muscat din prajitura a iesit pe margini :)
- 2 linguri de miere
- 1 plic intaritor frisca
- 1 plic gelatina
- 1 lingurita coaja de portocala
- 1 plic zahar vanilat

Mod de preparare - crema:

- prima data pregatim crema, sa o putem baga la frigider cat timp coacem blaturile
- amestecam crema de branza cu smantana, frisca linchida, iaurtul (daca il folositi), mierea, zaharul vanilat, si plicul de intaritor pentru frisca
- separat dizolvam gelatina in 80ml apa; dupa 5 minute punem cana cu gelatina pe foc (la foc mic) si amestecam de cateva ori, pana se topeste de tot (aveti grija sa nu dea in clocot, altfel isi pierde proprietatile si nu mai intareste crema)
- dupa ce am dizolvat gelatina o puneti peste compozitia de mai sus, adaugati si o lingurita de coaja de portocala si mai amestecati de cateva ori cu mixerul
- bagati crema la frigider pentru 1-2 ore (cat timp pregatiti blaturile)
Mod de preparare - blat:

- pentru pregatirea blatului, nu este nicio filozofie, pur si simplu am amestecat toate ingredientele (nu am stat sa separ galbenusuri de albusuri, nu am pus ingredientele in vreo ordine, pur si simplu le-am amestecat pe toate cu mixerul)
- pentru gust puteti adauga si esenta de rom, migdale, vanilie sau alte arome, in functie de preferinte
- compozitia obitnuta impartiti-o in 2 parti egale
- preincalziti cuptorul si puneti o parte din compozitie intr-o tava (30x18cm) tapetata cu hartie de copt si presarata cu putina faina
- tineti in cuptor la foc mediu, pentru 20-25 de minute (faceti testul cu scobitoarea inainte de a scoate blatul din cuptor, iar daca nu e facut mai lasati-l in cuptor la foc mai mic, pentru a nu se arde)
- blatul nu se umfla, insa textura lui este alta decat cea a checului
- procedati la fel si cu a doua parte de compozitie (dupa ce scoateti primul blat din cuptor, puneti compozitia intr-o tava tapetata cu hartie si dati la cuptor)
- dupa ce s-au facut ambele blaturi, scoateti-le si lasati-le la racit
- dupa ce s-au racit, puteti asambla prajitura

Asamblarea prajiturii:

- intr-o tava de plastic am pus folie alimentara
- peste folie am pus primul blat de cacao
- peste blat am pus 3/4 din crema si am nivelat-o
- asezati al doilea blat peste crema si adaugati restul de crema
- impaturiti prajitura in folia alimentara si dati la rece pentru 3-4 ore sau peste noapte
- dupa ce se raceste si se intareste se taie felii si se serveste

(scuzati eventualele greseli, dar am postat rapid reteta si nu am apucat sa o recitesc)