flower

Cozonac pufos (felii cu scortisoara)

Sunt extrem de multumita de rezultat, chiar daca unul dintre cozonaci nu a fost cuminte si a dat p-afara. A curs in cuptor si am facut fum in toata casa, iar in timp ce cozonacii erau la copt a trebuit sa deschid usa cuptorului de cel putin 10 ori. Cu toate astea s-au facut perfect, sunt foarte pufosi, iar gustul este buuun de tot.


Initial reteta am vazut-o aici si aici. Eu am facut o combinatie intre cele 2 (la partea de ingrediente) si am schimbat modul de preparare. Incercati-o cu incredere, pentru ca merita.

Ingrediente pentru 2 cozonaci mari:

Aluatul:
- 1kg faina (+ 100g)
- 1 plic de drojdie uscata + 1 lingurita rasa
- 4 oua
- 200g zahar
- 450ml lapte
- 60 ml ulei
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 fiola esenta de vanilie
- 2 lingurite de sare
- 1 lingura coaja de portocale
- 1 lingura coaja de lamaie
- 3 linguri esenta de rom
Umplutura cozonacilor:
- 200g unt
- 6 linguri zahar brun
- 1 lingura zahar pudra
- 2 linguri scortisoara
- 1 lingura plina de cacao
- 1 lingura esenta de rom

*ingredientele de mai sus ajung pentru ambii cozonaci; eu am impartit cantitatile de mai sus in 2 
castronele si am facut 2 "creme" (o sa va povestesc despre asta la modul de pregatire)

Mod de preparare:

Aluatul:
- dizolvati drojdia intr-un pahar, impreuna cu o lingura de zahar, una de faina si putin lapte caldut
 - puneti intr-un ibric, laptele si zaharul, treceti vasul pe ochiul de la aragaz si amestecati pana se topeste zaharul
- adaugati peste lapte zaharul vanilat, esenta de vanilie, cojile si esenta de rom (cand folositi laptele trebuie sa fie caldut, deci aveti grija sa nu il fierbeti)
- intr-un vas mare puneti 800g faina si cele 2 lingurite de sare, adaugati ouale batute bine si compozitia de lapte (amestecati cu o lingura ca sa omogenizati totul)
- dupa ce s-au amestecat bine toate, puteti turna ulei, putin cate putin, framantand aluatul cu mainile si incorporand uleiul
- adaugati si restul de faina (trebuie sa iasa un aluat elastic, dar sa nu fie lipicios - eu am folosit 1kg si 100g faina)
- lasati aluatul o ora la crescut, intr-un loc cald si ferit de curent
- dupa ce isi dubleaza volumul, il impartiti in 2 parti egale si pregatiti cozonacii

Umpluturile cozonacilor:

*eu am impartit cantitatile pe jumatate si am facut 2 creme diferite; amandoua au iesit foarte bune
- prima crema: am luat 100g unt la temperatura camerei, l-am amestecat intr-un bol impreuna cu 3 linguri de zahar brun si 2 linguri de scortisoara
- a doua crema: cealalta suta de grame de unt am amestecat-o cu 3 linguri de zahar brun, o lingura de zahar pudra, 1 lingura plina de cacao si 1 lingura esenta de rom

Pregatirea cozonacilor:

- dupa ce a crescut aluatul se imparte in 2 parti egale
- prima bucata se intinde intr-o foaie subtire (sa aiba intre 0,5 - 1 cm grosime)
- se unge toata suprafata foii cu una dintre creme, apoi se taie foaia in felii (atat pe latime, cat si pe inaltime) de dimensiunea tavii in care veti coace cozonacul
- puneti hartie de copt in tavi si presarati putina faina
- asezati feliile in sir indian in tava si lasati aluatul inca 15-20 de minute sa creasca
- procedati la fel si cu a doua foaie de aluat si cea de-a doua crema (eu nu am mai taiat a doua foaie in felii, ci am rulat-o ca pe o rulada si de aici greseala: cand am pus cozonacelul in tava era foarte mare cantitatea, pentru ca intre timp a mai crescut putin coca, iar in cuptor a dat p-afara)
- dupa ce ati incalzit bine cuptorul, bagati tavile inauntru pentru 40-50 de minute, la foc moderat (sa fie putin mai mic de jumatate)
- cel care l-am pregatit felii, nu mai trebuie taiat, pentru ca se desprind frumos feliile una cate una
- celalalt, chiar daca a iesit cam deformat, chinuit si foarte mare, se taie frumos si usor cu cutitul
Acum pentru sarbatori am 2 retete de cozonaci. In momentul de fata as spune ca reteta asta este castigatoare, pentru ca-mi place mai mult gustul si pufosenia, dar nici reteta de cozonaci cu cacao pe care am pregatit-o lunile trecute nu m-a dezamagit. Dilema mare..