flower

Dulceata de dovlecei

Anul acesta a fost prima data cand am mancat asa ceva. Este o dulceata.. deosebita si diferita, as putea spune. Este foarte dulce, aromata si aduce usor cu gustul ananasului. Am primit un borcanel de la mamaie. Nu ne-a zis ce dulceata e, a spus sa-l desfacem acasa si daca ne place sa o sunam sa-i spunem. Zis si facut. Asa am aflat si noi ca e dulceata de dovlecei, nu dovleci d-aia de placinta, ci dovlecei d-aia pe care ii puneti la ciorba.



Ingrediente:

- 5 dovlecei medii (doar miezul - 1kg)
- 200ml apa
- 600g zahar
- jumatate baton de scortisoara
- scortisoara macinata
- 2 lingurite de coaja de lamaie
- 1 lingurita de coaja de portocala
- sucul de la jumatate de lamaie
Mod de preparare:

- dovleceii se spala si se curata de coaja, apoi ii taiati pe lung si cu o lingura le scoateti samburii
- dupa ce le-ati scos samburii, ii taiati in felii subtiri (ca pentru cartofii prajiti) si ii taiati cubulete cat mai mici
- dupa ce i-am taiat in cubulete, dovleceii cantareau 1 kg (i-am pus intr-un castron adanc si incapator)
- ii puneti in apa si ii lasati sa fiarba 10 minute (pana se inmoaie bine), apoi ii scoateti intr-o sita, ii treceti printr-un jet de apa rece si ii lasati la scurs
- puneti 200ml apa + zaharul intr-o oala si fierbeti la foc mic (25-30de minute), pana se topeste zaharul si incepe sa se formeze siropul
- dupa ce s-a format siropul, adaugati dovleceii scursi bine de apa si jumatate de baton de scortisoara
- nu uitati din cand in cand sa amestecati (lasati dulceata sa fiarba la foc mic)
- dupa jumatate de ora scoateti scortisoara
- eu am tinut dulceata pe foc 1 ora (inainte cu 15 minute sa opresc focul, am adaugat coaja de lamaie, portocala si sucul de lamaie)
- in timpul ferberii dulceata si-a schimbat culoarea (cu cat o lasam mai mult timp la fiert, se leaga mai tare si devine mai "portocalie")
- dupa ce opriti focul, lasati cratita deoparte 10 - 15 minute, apoi puteti pune dulceata fierbinte, in borcane sterilizate, presarati putina scortisoara deasupra, inchideti bine capacul si puneti-le la racit intr-o patura
- cand s-au racit, puneti-le etichete si bagati-le in camara
- gustul dulceag si aroma pe care o are de la coaja de portocala si scortisoara, fac dulceata potrivita pentru serile friguroase de iarna, alaturi de o cana fierbinte de ceai

*din cantitatile de mai sus mi-au iesit 2 borcane (acelea de 300 si ceva de ml, de bulion) si inca o jumatate de borcan, pe care il asteptam sa se raceasca, pentru a degusta dulceata (cele 2 borcane le oprim pentru iarna).