Ingrediente pentru foi:
*am facut 4 foi, putin mai mici ca tava de cuptor
- 10 linguri de lapte
- 10 linguri de ulei
- 10 linguri de zahar
- 2 oua mari
- 1 lingurita rasa de amoniu pentru prajituri (+ zeama de lamaie pentru a-l stinge)
- un praf de sare
- 600g faina
Mod de preparare - foi- :
- intr-un castron incapator batem bine cele 2 oua, peste ele turnam laptele, uleiul, zaharul si praful de sare (frecam bine cu telul pana se dizolva zaharul)
- stingem amoniacul cu putina zeama de lamaie si il turnam peste compozitie
- apoi adaugam faina putin cate putin (puneti peste compozitie cate o mana de faina, sau o lingura si amestecati continuu)
- dupa ce ati adaugat cam jumatate din faina, incepeti si framantati aluatul cu mana
- rezultatul trebuie sa fie elastic, dar sa nu se mai lipeasca de maini si de castron
- aluatul rezultat il lasati deoparte 15 minute sa se odihneasca, apoi il faceti sul si incercati sa il taiati cat mai egal (in 4 parti)
- cele 4 bile formate le intindeti in strat subtire, pe o bucata de hartie de copt (de dimensiunea unei tavi de cuptor, dar nu uitati ca aceste le coaceti pe fundul tavii)
- inainte de a baga foile in cuptor, intepati-le din loc in loc cu o furculita
- foile se coc pe fundul unei tavi, la foc mic, timp de 15 - 20 de minute (pana incep sa se rumeasca usor, dar aveti grija sa nu se arda)
- cand le scoateti din cuptor "manevrati-le" cu grija, pentru ca se rup foarte usor
- dupa ce ati intins prima foaia si ati bagat-o la cuptor, intindeti si celelalte foi si incepeti sa pregatiti crema
Ingrediente pentru crema de cacao:
- 1L lapte de 3,5% grasime
- 150g unt de 82% grasime (il scoateti din timp din frigider, pentru ca trebuie folosit la temperatura camerei)
- 8 linguri de faina
- 9 linguri de zahar
- 100g migdale (am avut migdale decojite si le-am dat prin rasnita)
- 3 plicuri de zahar vanilat
- 1 lingurita de coaja de lamaie
- 4 lingurite de rom
- 4 linguri fulgi de nuca de cocos (i-am dat prin rasnita sa fie mai fini)
- 1 fiola esenta de vanilie
- 4 linguri de cacao
Mod de preparare - crema - :
- intr-o oala puneti toate ingredientele, in afara de lapte, unt si rom
- peste praful din oala, adaugati lapte putin cate putin si amestecati pentru a nu se forma cocoloase (turnati laptele pana terminati cantitatea)
- treceti apoi oala pe aragaz, la foc mic
- amestecati cu un tel din cand in cand pana incepe sa se ingroase crema (tineti oala pe foc cel putin 10-15 minute, pentru a fierbe bine faina)
- dupa ce s-a ingrosat crema adaugati romul, mai amestecati de cateva ori si luati cratita de pe foc
- lasati crema sa se raceasca putin, apoi adaugati untul si amestecati bine cu telul
- intr-o tava (mai mare ca foile) am pus folie alimentara, apoi am pus peste folie prima foaie, crema peste ea, si tot asa pana am terminat foile si crema
- infoliati bine prajitura si asezati un tocator mare pe ea, iar peste tocator puneti ceva greu (eu am folosit o sticla de lapte de 1 litru)
- bagati prajitura la frigider si lasati-o pe timpul noptii sa se raceasca
- a doua zi cand vreti sa o serviti puteti presara peste bucatile de prajitura: zahar pudra si nuca de cocos sau migdale macinate
- se pastreaza la frigider cateva zile (in cazul in care nu se mananca mai repede).