Asa cum v-am promis (cu ceva intarziere totusi), mi-am facut putin timp si am scris reteta de rulouri cu cacao. Sper sa va placa si s-o incercati cat mai repede.
Rulouri cu cacao - Ingrediente pentru aluat:
- 2 oua
- un varf cutit de sare
- 100g zahar
- 200ml lapte
- 1 plic drojdie uscata (7gr)
- 80g unt
- 580g faina
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie/portocala
Rulouri cu cacao - Ingrediente pentru umplutura de cacao:
- 100g unt la temperatura camerei
- 100g zahar
- 3 lingurite esenta de rom
- 5 lingurite de cacao
Rulouri cu cacao - Ingrediente pentru glazura:
- 2 linguri de unt
- 2 linguri de zahar pudra
- 2 linguri de crema de branza
Rulouri cu cacao - Modul de preparare:
- inainte de toate eu am cernut faina (nu e obligatoriu)
- intr-un vas amestecam drojdia cu o lingura de faina, una de zahar si 40ml lapte caldut (rezulta o pasta mai lichida, pe care o lasam 5-10 minute pana se umfla putin si se formeaza mici bule)
- intr-un bol mare batem cele 2 oua cu un praf de sare, adaugam drojdia de mai sus, restul de zahar, untul (topit si racit), restul de lapte si coaja rasa de lamaie sau portocala
- amestecam bine pana se topeste zaharul, apoi adaugam putin cate putin din faina, pana aluatul capata o consistenta elastica si nu mai este lipicios
- acoperim vasul cu un prosop si lasam aluatul sa creasca 1 ora, 1 ora si jumatate
- dupa ce si-a dublat volumul, luam aluatul si-l intindem pe masa de lucru, dar nu foarte subtire
*eu am intins o foaie de 55cm x 28cm
- pentru umplutura de cacao amestecam intr-un bol toate ingredientele (este exact ca untul frecat cu cacao si zahar, pe care il mancati cand erati mici)
- crema obtinuta o intindem uniform peste aluat
- rulam aluatul (cu cea mai lunga parte a lui) exact ca o rulada/prosop
- taiem apoi felii de 3-4 cm grosime (aluatul si compozitia sunt foarte moi, deci va fi foarte greu sa le taiati cu un cutit, dar puteti incerca sa folositi o bucata de ata; treceti ata pe sub rulada si taiati aluatul cu ea ca si cand ati face un nod deasupra ruladei)
- intr-o tava potrivita pentru cuptor, puneti hartie de copt si presarati putina faina deasupra
- feliile obtinute le asezati in tava (mie mi-au iesit in jur de 14 bucati, 10 mai mari ca dimensiune si 4 mai mici)
- le mai lasati 10-15 minute sa creasca putin (timp in care incalziti cuptorul), apoi bagati tava la cuptor, la foc mediu, pentru 20-25 de minute (verificati-le din cand in cand pentru ca este posibil sa se arda)
- cat timp rulourile sunt la cuptor, puteti amesteca ingredientele pentru glazura
- dupa ce scoateti tava din cuptor, puneti cate 1 lingurita de glazura peste fiecare rulou fierbinte
si gata! serviti cu multa pofta :)
Pentru aluat m-am inspirat din reteta de rulouri cu scortisoara de pe alt site, cu mici modificari aduse. Umplutura nu e copiata de undeva, probabil se gaseste si prin alte parti pentru ca nu e ceva nou, este unt frecat cu zahar si cacao si putina esenta de rom pentru aroma. Tocmai pentru ca am pus cantitatile "din ochi", cred ca a fost mai multa cantitate de umplutura decat ar fi trebuit si rulourile au dat p'afara :)